Douche-wtw
Tijdens het douchen gebruik je gemiddeld 60 tot 80 liter warm water en dat warme water stroomt zo richting riool. Dat is natuurlijk zonde van al die restwarmte! Met een douche-wtw (Douche warmte terugwin installatie) hergebruik je daarom deze restwarmte om koud aanvoerwater voor te verwarmen.
Dit scheelt flink in de stookkosten. Om koud water van 10-15°C te verwarmen naar 65°C is namelijk veel energie (gas) nodig. Door deze warmtewisselaar verwarm je alvast het koude water, dat naar de douchemengkraan gaat, voor. Daardoor hoeft de warmwatervoorziening zoals een pelletketel, cv-ketel of warmtepomp minder heet water te leveren.

Maar hoe werkt een douche-wtw?
Een wtw bestaat uit één of meerdere warmtewisselaars. Zodra het warme douche-water door deze wisselaars gaat, geeft het zijn restwarmte af. Hiermee verwarmt het de douchemengkraan of verwarmingsketel. Het resultaat is dat de cv-ketel veel minder heet water hoeft te leveren = energiebesparing.

Standaard douche
Het koude en warme water wordt direct aangesloten op de mengkraan. Het gebruikte warme douchewater komt helaas in de riolering terecht.

Omleiding koud water
De Joulia-Inline doucheafvoergoot wordt direct aangesloten op de koudwaterleidingen. Dankzij de geïntegreerde warmteterugwinning wordt de warmte van het gebruikte water…

Warmte-energie komt terug
…verwarmt het verse koude water voor. Hierdoor is er minder warm water nodig in de mengkraan en kan er veel CO2 en geld worden bespaard.