Vloerverwarming

Vele soorten vloerverwarming, maar welke kies je?

Soorten vloerverwarming

Het grootste verschil tussen de soorten vloerverwarming zit in de toepassing én de verwarmingsmethode. Zo heb je watergedragen en elektrische varianten, maar ook droogbouw systemen.

 1. Traditioneel: de verwarmingsbuis zit hierbij bijv vast aan draadstaalmatten. Over het geheel wordt minimaal een 5 tot 7cm cementdekvloer gestort.
 2. Droogbouw: bij dit type komt de vloerverwarming bovenop de bestaande vloer te liggen i.p.v. in de vloer. De onderdelen bestaan uit ‘droge’ onderdelen en de vloer komt iets omhoog (opbouwhoogte).
 3. Elektrische vloerverwarming: een alternatief voor een watergedragen systeem. Het systeem is sneller warm, maar is niet energiezuinig en geeft minder comfort.

Waarom vloerverwarming i.p.v. radiatoren?

Een traditionele radiator werkt op basis van convectie. Hierbij stroomt koude lucht langs de warme panelen van de radiator. Hierdoor gaat de temperatuur van de lucht omhoog en stijgt richting het plafond. Bij dit type verwarming heb je daarom te maken met stofverplaatsing en ongelijkmatig verwarmde ruimtes. De opstijgende lucht koelt bij het plafond namelijk weer af en daalt vervolgens weer.

Voordelen Variokomp droogbouw vloerverwarming

 • 18mm fermacell noppenplaat  (meander & slakkenhuis patroon)
 • 20mm totale opbouwhoogte
 • 25 kilo per m2 (geschikt voor houten ondervloeren)
 • Extreem hoge afgifte per m2
 • Binnen 30 minuten warm
 • Vaak binnen 3-5 uur droog (24 uur vollast)
 • Zwevend te leggen (geen schroef, lijm of freeswerk)
 • Hoogste afgifte per vierkante meter (m²)

Variokomp is door de hoge afgifte geschikt als hoofdverwarming. De hoge afgifte wordt behaald ten eerste doordat er weinig massa is dat opgewarmd hoeft te worden. Ten tweede omdat er een speciale verwarmingsbuis en vulmassa wordt gebruikt. 

Voor je beeld: de afgifte bij een plavuizen eindlaag en een aanvoer/retourtemperatuur van 40/35 graden, ligt op 97 watt per m2.

Een ander voordeel is het gewicht. Waar een normale vloerverwarming al snel 125 kilo per m² weegt, is dat bij Variokomp slechts 25 kilo. Daardoor is het systeem geschikt om bovenop houten vloerenconstructies te leggen.

Video’s